Relatietherapie
“How do you spell ‘love’?” (Piglet)
“You don’t spell it…you feel it.” (Pooh)
Relaties zijn rythmisch, heel vaak moeilijk en al lang niet de hemel die we ooit gedacht hebben. Relatie gaat over samen zijn met iemand anders en in dit proces wil je zo echt mogelijk jezelf zijn en zo echt mogelijk verbonden zijn. Het is een fundamenteel dilemma van een mens: hoe kan ik me verbinden aan een ander én mezelf blijven? Mensen dienen zowel op zichzelf en verbonden te zijn voor gezond functioneren.
Wanneer relatietherapie?
Het kan zijn dat je niet meer gelukkig bent in je relatie of dat jullie rond een aantal onderwerpen niet samen uitkomen, misschien is er een derde in het spel (geweest) en de relatie is nu in crisis. Als je het gevoel hebt dat je niet meer met elkaar kunt praten, of dat gesprekken tot ruzie leiden, kun je kiezen voor relatietherapie.
Relatietherapie biedt de mogelijkheid om opnieuw jezelf en je partner te leren kennen, om open te staan voor wat er nu speelt in je relatie. Ik help je om vanuit een autonome positie verbinding met elkaar te zoeken. Ik help jullie om naar elkaar te luisteren, patronen te ontdekken en veiligheid te herstellen.
“Samen met mijn vriend ben ik in relatietherapie geweest bij Andrea. Mijn vriend zag ertegen op en ik verwachtte niet dat hij veel zou zeggen, maar door de sfeer die zij creeert en door hem in zijn waarde te laten, is het toch gelukt om veel belangrijke onderwerpen te bespreken. Ik ben onder de indruk van hoe zij tot de kern kan komen en op empathische wijze feedback geeft. Zij heeft ons behulpzame en vaak ook leuke opdrachten gegeven, waarmee we aan onze relatie hebben kunnen werken. We hebben geleerd wat onze “triggers” zijn, die niet met de ander te maken hebben, maar met onze eigen verleden. Dat maakt dat ruzies rustiger worden uitgesproken, met meer begrip voor de ander.” (Kim)
Andere relatiethema’s die vaak voorkomen:
- Wie ben ik, wie is mijn partner en wie zijn wij samen?
- Je begrijpt elkaar niet en praten lukt niet meer;
- Je voelt je niet gezien of gewaardeerd door je partner;
- Je hebt het idee dat je steeds verder uit elkaar groeit;
- Samen vastzitten in patronen die niet (meer) kloppen. Je kunt ze zien maar weet niet he ze te veranderen;
- Je bent op zoek naar een nieuwe balans, een gezamenlijk doel;
- Je bent verliefd op een ander;
- Er is weinig seks of passie meer;
- Er lijkt een machtsstrijd te ontstaan – de wil of keuze van de ander is doorgslaggevend in de relatie en het voelt oneerlijk;
- Je twijfelt over je relatie en denkt erover om je relatie te stoppen;
- Het lijkt alsof de ruzies alleen maar erger worden;
- Je verlangt naar meer verdieping en intimiteit met je partner en/of het is lastig en ongemakkelijk om erover te praten. Je voelt je alleen in de relatie;
- Je merkt dat de cultuurverschillen tussen jullie meer impact hebben op de relatie dan je oorspronkelijk gedacht hadden.
Scheiden of blijven?
Het kan zijn, gaandeweg het proces, dat beide partners tot de conclusie komen dat er geen toekomst meer is in de relatie, geen weg meer samen en dat het beter is om met de relatie te stoppen. In dit geval, kan ik jullie helpen om te ‘onkoppelen’ ofwel de relatie te beëindigen.
Voor wie?
Relatietherapie is geschikt voor partners die aan hun relatie willen werken, ongeacht hoe lang of kort je samen bent. Het gaat om echtparen en al dan niet samenwonende, hetero- en homosexuele partners. Relatietherapie kan ook van toepassing zijn op vriendschappen.
Aanpak
Tijdens de sessie kijk ik met name naar de wisselwerking in jullie interactie: wat er tussen jullie gebeurt en hoe jullie met elkaar omgaan, waarbij non-verbale signalen een belangrijke rol spelen. Ik richt me op de vaak destructieve (ruzie) patronen en gewoontes die in jullie relatie ontstaan, welk aandeel elke partner heeft in het patroon en exploreren we hoe dit patroon te doorbreken.
Hiernaast heb ik aandacht voor de persoonlijke gevoelens en verlangens van beide partners. Mijn interventies zijn erop gericht om meer contact, intimiteit en verbinding met elkaar te maken. En waar nodig, ook meer afstand en autonomie.
Ik help je om de bekwaamheid te ontwikkelen om bij je zelf te blijven en toch nabij te zijn bij je partner (verbinding en contact); kritiek tot je te nemen zonder te direct te hoeven verdedigen; de grenzen van jezelf te bewaren en in verbinding met je partner te blijven.
Ik heb ook aandacht voor verschillen in de relatie. Leren omgaan met de verschillen is belangrijker dan de verschillen zelf.
“Andrea helpt mijn man en mij nu inmiddels een paar jaar, om ons te laten laten zien hoe en waarom we botsen, maar bovenal waar de verandering mogelijk is binnen jezelf. Omdat je je als mens continue ontwikkelt, blijven we daarom graag Andrea zien als een soort ‘relatie onderhoud’. Ze was voor ons flexible, voorzichtig en creatief in haar aanpak en tegelijk niet bang om hard te zijn om tot de kern van de zaak te komen. De veranderingen binnen onszelf en tussen ons zijn subtiel geweest, maar heel belangrijk. Soms waren de sessies zo intens dat de emoties een fysieke reactie hadden. Andrea deelt soms ook haar eigen kwetsbaarheid tijdens een sessie, wat verhelderend is en geborgenheid geeft. Als praktisch punt; als tweetalig stel (Engels/Nederlands) is het geweldig dat Andrea eveneens tweetalig is, omdat soms emoties makkelijker gesproken worden in de moedertaal.” (Corinne).
Werkwijze
We beginnen met een intakegesprek van 75 tot max 90 minuten. We onderzoeken jullie vraag en verwachtingen voor de therapie. We bespreken verder onze eerste indrukken van elkaar en of er voldoende basis is om samen te werken.
Hoe vaak?
Een consult relatietherapie duurt 75 minuten per keer en meestal wordt er wekelijks of om de week een afspraak gepland.
Kosten
€ 150 per 75 minuten
Prijs is inclusief BTW.
Afzeggingen binnen 48 uur worden in rekening gebracht.