Gestalttherapie

“It takes courage to push yourself to places that you have never been before….to test your limits…..to break through barriers. And the day came when the risk it took to remain tight inside the bud was more painful than the risk it took to blossom.”

(Anais Nin)

Wat is gestalttherapie?

In Gestalttherapie krijg je de ruimte om stil te staan bij wie je al bent. We staan stil bij je klachten en problemen, bij hoe je je situatie en jezelf beleeft, wat je in dit moment bezighoudt, je gedachten, je emoties en ook wat je ervaart in je lichaam. Je ontdekt de obstakels en interne belemmeringen die je in de weg staan om te groeien. Je ontdekt je diepe verlangens die vaak onder deze obstakels verscholen liggen. We hebben aandacht voor patronen en overlevingsmechanismen, hoe deze je hielpen en wellicht nog steeds helpen en tegelijkertijd je in de weg zitten om vrij te kunnen handelen. Er is ruimte om nieuwe manieren en mogelijkheden te ontdekken en uit te proberen.

Gestalttherapie is een proces- en ervaringsgerichte vorm van psychotherapie waarin aandacht besteed wordt aan hoe je contact en verbinding maakt met jezelf en in relatie met anderen. Onderdeel hiervan is wat je ervaart in het contact met de therapeut. Dit betekent dat we sterk in het hier-en-nu blijven bij je onmiddelijke ervaringen. Je leert je gedachten, belemmeringen, verdriet en boosheid beter te leren voelen en uiten…om met je hoofd EN je hart en lichaam te werken.

Gestalttherapie is een gesprekstherapie met aandacht voor het ontwikkelen van awareness (gewaarzijn) en lichaamsbewustzijn.

Uitgangspunten

  • Gestalttherapie gaat om het onmiddelijke ervaren van wat er in het ‘hier-nu’ met jou en tussen ons gebeurt.
  • In de therapie heb ik aandacht voor hoe je communiceert: hoe je lichaam beweegt, hoe je stem klinkt, hoe je denkt, hoe je beweegt en voelt en betekenis geeft aan jouw ervaringen. De aandacht is vooral gericht op wat jouw zintuigen waarnemen en wat je lijfelijk ervaart.
  • Gestalttherapie werkt vanuit het principe van ‘de paradox van verandering’. Dit betekent dat ik werk met wie je al bent, met je kwaliteiten en je onvolkomenheden. Hoe meer je leert te zien en accepteren wie je al bent, hoe meer je kleine verschuivingen en nieuwe mogelijkheden ontdekt.
  • Gestalttherapie is een verassend en dynamisch proces, gericht op herstel van verbinding, met je zelf en met anderen. Het is soms pijnlijk en confronterend. Het is ook creatief, bevrijdend en vol ontdekkingen.
  • Gestalttherapie is zeer geschikt voor mensen die nieuwsgierig zijn naar zichzelf, die willen groeien, leren en zich zelf ontwikkelen.